10.01.2021 124 defa okundu

Popüler iletişim uygulaması WhatsApp uygulamasının son zamanda  kullanıcı koşullarını güncelleyerek kişisel verileri Facebook ile paylaşacağını duyurması üzerinde bir anda gündem oldu.

Buna göre WhatsApp kullanıcı verilerini Facebook’a verecek. Yeni kullanıcı sözleşmesini onaylamayan kullanıcılar WhatsApp uygulamasını kullanamayacak.

Bu gelişme kadar en çok tepki çeken yeni koşullarda belirtildiği üzere bu dayatma Avrupa sınırları içerisinde yaşayanlar için geçerli değil. Avrupa dışında yaşayan ülek insanları WhatsApp uygulamasını kullanmak istiyorsa yeni sözleşmeyi kabul etmek zorunda kalacak.

Bu gelişmelere en büyük tepki Türkiye’den ve sosyal medyada WhatsApp uygulamasının silinmesi için kampanyalar başlatıldı.

Bu tepkilere devletin bir çok kesiminden de destek gelmeye başladı. Türkiye aslında uzun zamandır hem gündelik yaşamda hem de kurumsal alanda yerli yazılımlar geliştirmeye çalışıyor ve bu projeleri destekliyordu.

İlk olarak ortaya PTT Messenger çıktı ve şuan kullanılabilir bir sürümü mevcut değil. Resmi kurumların kendi aralarında PTT Messenger uygulamasını kullanabilecekleri söylendi sonrasında da normal vatandaşların kullanımına sunulacaktı ama şu an için uygulamanın akıbeti hakkında bir bilgi bulunmuyor. İnternet ortamında dolanan PTT Messenger dosyasına da güvenmemenizi belirtiriz.

Bunun dışında küçük girişimcilerinde WhatsApp alternatifi uygulama geliştirme girişimleri ya son buldu yada adı adı duyulmayacak kadar geri planda kaldı.

Şu an için devletin kritik kurumlarının kendi aralarında bilgi akışını sağlamak için özel yazılımlar üzerinde çalışıldığı düşünülüyor.

Bunlardan şu an için bildiklerimiz. ULAK.IM ve Yıldız Kurumsal uygulamaları. Şu an bu uygulamalar vatandaşın kullanımında değil.

Yerli ve stabil olarak vatandaşlarımızın kullanabileceği sınırlı sayıda uygulama mevcut. Bunlardan en ön plana çıkan Turkcell mühendislerince geliştirilen BİP uygulaması. Uygulama içerisinde yoğun bir şekilde Turkcell servislerine yer verilmesi bazı kullanıcıların canını sıkacak gibi.

Turkcell’in bu atağı karşısında Türk Telekom da Laff uygulamasını geliştirdi fakat uygulamanın kullanıcı kitlesi ve etkinlikleri hakkında çok bir bilgi verilmiyor.

Diğer ön plana çıkan yerli yazılım Dedi. Dedi, Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneği tarafından geliştiriliyor ve WhatsApp gibi sade bir ara yüze sahip.

Son dönemde gelişen bu olaylarda ilginç bir durum da söz konusu. WhatsApp ve İnstagram Facebook çatısı altında faaliyet gösteriyor. İnstagram ve ve Facebook kullanıcıları zaten bu bilgileri Facebook ile paylaşıyor. Paylaşılmazsa bu uygulamaları zaten kullanamazlar. Aynı durum WhatsApp için söz konusu olunca bu denli büyük bir tepkinin doğması da ilginç bir durum. Tabi bu arada yeni koşulların Avrupa insanları için geçerli olmayacak olması tepki gösterilecek bir durum.

Bizce hangi uygulama olursa olsun sunucuların yurt dışında olduğu sürece sözleşmelerin pek bir önemi kalmıyor. Yerli yazılımların önemi bu dönemlerde daha iyi anlaşılıyor.

Yerli olarak geliştirilen Mesajlaşma uygulamalarını aşağıda yer alan ikonlara tıklayarak indirebilirsiniz.

               

Dünya devi geliştirilen uygulamalara baktığımızda geneli özel girişim sonucu geliştirilmiş olsa da Devletler tarafından desteklendikleri su götürmez bir gerçek.

Yerli iletişim uygulamalarımızın da desteklenmesi ve bazı alanlarda yerli yazılımın kullanılmasının zorunlu kılınması ilerleyen dönemde yerli uygulamaların da Dünya genelinde yaygınlaşmasını sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir