07.11.2020 108 defa okundu

Son yıllarda genç kuşak arasında sıkça kullanılmaya başlanılmıştır ‘bug bulmak’.

Bu da akıllara Bug Bulmak Ne Demektir? sorusunu akıllara getiriyor. Aslında ‘bug bulmak’ terimi yazılımcılar arasında uzun zamandır kullanılan bir tabirdir.

Geliştirilen bir yazılım beta sürecine alınarak bug olup olmadığına bakılır. Bug yazılımın normal kullanımı aşamasında tesadüfen de bulunabilir.

Bug kelime anlamı olarak böcek anlamına gelir ama yazılımda ki anlamı teknik bir işlev bozukluğunu ifade eder. Açık olarak da tabir edilir. Hackerlar tarafından suiistimal edilir. Bu yüzdendir ki Google, Amazon, Microsoft gibi büyük firmalar kendi yazılımlarında bug bulan yazılımcılara ödül verirler.

Bir sistemde bugların bulunup ortaya çıkarılması çok önemlidir. Üreticisi tarafından ortaya çıkarılmadan önce kötü niyetli kişiler tarafından ortaya çıkarılan Bug, büyük veri kayıplarına ve maddi kayıplara yol açabilir.

1940’lı yıllarda yazılımsal bir hatanın yani bug’un bilgisayarlara donanımsal zarar vermesi üzerine bu terim bilgisayarının ilk programcılarından biri olan Grace Hopper tarafından kullanılmıştır.

Yazılım sürecinden sonra bug sonraki dönemlerde Bilgisayar oyunlarındaki hataları ifade etmek için kullanılmaya başlanmıştır.

Örneğin oyun oynarken duvar gibi geçilmemesi gereken bir yerden geçiyorsanız bu bir bug dur.

Oyunda bir köşede sıkışıyor ve hiç bir şekilde oyunu ilerletemiyorsanız bu bir bug dur.

Oyunda olmaması gereken anormal durumlar mesela boşluğa düşme, aynı işlemi tekrar tekrar yaparak puan alma yada puan kaybetme gibi işlemler bug dur.

Bug içeren bir yazılım üreticisi tarafından update (Güncelleme) yapılarak ‘yama’ yapılır. Yama ile bug kapatılmış olur.

Günümüzde bug farklı bir anlam daha kazanmaya başlamıştır.

Sosyal medyanın etkisi ile bug gerçek anlamı dışına çıkarak insanın zayıf yanlarını ifade eder hale gelmiştir. İnsanların olumsuz yanlarını ifade etmek içinde kullanılmaya başlanılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir